گیاهشناسی گیلاس ،احداث باغ گیلاس ،ارقام و پایه های گیلاس
نام فارسی |
گیلاس |
نام انگلیسی |
cherry |
نام تیره |
rosaceae |
نام زیر تیره |
prunoidea |
نام علمی |
prunus avium |
گیاهشناسی گیلاس:
گیلاس متعلق به تیره rosaceae و زیر تیره prunoideae و متعلق به جنس prunus و گونه avium میباشد.گیلاس بومی قاره آسیا بویژه شمال ایران، روسیه وقفقاز است.در اروپا در کشور آلمان برای اولین بار گیلاس اهلی نامگذاری گردیده است.در کشور عزیزمان ایران استانهای تهران،خراسان، قزوین،آذربایجان شرقی، اردبیل (بویژه مشگین شهر)، اصفهان ومازندران تولید عمده گیلاس را بر عهده دارند.ریشه در گیلاس سطحی است و درخت تاج نیمه متراکم را تشکیل میدهد. گیلاس نیز مانند هلو و گوجه سبز دارای شاخه های کاذب یا شیفون chiffon میباشد که در هرس باید حذف شوند.گیلاس دارای سیخک های فراوانی در شاخه های خود است.سیخک روی جوانه های دوساله بوده و 10 الی 12 سال عمر دارد. همچنین عمده جوانه زایشی گیلاس بروی بورس قرار دارد.جوانه های بارور یا زایشی بزرگتر و پهن تر بوده اما جوانه های رویشی باریک ونوک تیز است.جوانه های بارور از نوع مخلوط است. مثل سایر هسته داران ابتدا در بهار گل باز شده وسپس برگ حاصل میکند.گیلاس دارای گل دوجنسه bisexual بوده و دارای 5 کاسبرگ،5 گلبرگ سفید رنگ،20 الی 45 عدد پرچم و یک مادگی دارای دو برچه است.گل آذین گیلاس از نوع دیهیم یا corymb میباشد.میوه دارای هسته بوده وهسته دار محسوب میشود . رنگ میوه بسته به ارقام مختلف زرد(مثل گیلاس محلی مشگین شهر) و قرمز تیره میباشد. تمایزیابی جوانه های گیلاس بعد از برداشت محصول و در تیرماه میباشد.نیاز سرمائی جوانه های بارور گیلاس در زمستان 500 الی 1200 ساعت بین صفر الی 7 ذرجه سانتیگراد است. در مشگین شهر برای هر 10 درخت گیلاس سیاه مشهد یک درخت گیلاس محلی زرد برای انجام عمل گرده افشانی میکارند چون گرده افشانی در گیلاس بسیار مهم است. زیرا بعضی از ارقام گیلاس علاوه بر خود ناسازگاری دارای دگر ناسازگاری نیز هستند.در گیلاس ناسازگاری از نوع گامتوفیتیک وجود دارد. در این نوع ناسازگاری اگر مادگی یک گل با گرده همان گل بارور شود آللهای ناسازگار مشابه در دانه گرده وکلاله باعث عدم تلقیح میشود. در این نوع ناسازگاری دانه گرده پس از اینکه در روی کلاله جوانه زد در میانه راه خامه متوقف میشود و یا اگر هم به تخمزا برسد تلقیحی صورت نمیگیرد.ارقامی از گیلاس که دارای خود ناسازگاری میباشد میتوان از گیلاس حاجی یوسفی ، ناپلئون ،محلی کرج و گیلاس سیاه مشهد نامبرد.
در انتخاب ارقام گرده دهنده برای گیلاس باید توجه کرد که زمان باز شدن گلهای هر دو رقم در یک بازه زمانی باشد و یا به اصطلاح هم پوشانی داشته باشند.طول دوره گلدهی در گیلاس 15 روز میباشد.عمل گرده افشانی گیلاس توسط زنبورهای عسل صورت میگیرد.منحنی رشد و نمو گیلاس از نوع سیگموئید مضاعف بوده و از نوع سریع- کند- سریع میباشد. یعمی ابتدا پس از عمل تلقیح میوه سریع رشد کرده و سپس با تشکیل هسته رشد کند و سپس فرابر رشد سریعی خواهد داشت.اگر جنین در مرحله دوم رشد میوه گیلاس از بین برود گیلاس ریزش خواهد کرد ولی اگر از بین رفتن جنین در مرحله سوم باشد رشد میوه سریعتر و رسیدگی زودتر خواهد شد. اگر در هنگام گل انگیزی جوانه های گل در گیلاس که در تابستان(تیر ماه) صورت میگیرد دما بالا باشد میوه های دوقلو تشکیل خواهد شد. ارقام ناپلئون ،بینگ ، گیلاس سیاه مشهد و گیلاس زرد دانشکده میوه های دوقلوی زیادی تشکیل میدهند. میوه های گیلاس از نوع نافرازگرا یا به عبارت دیگرnon-climacteric بوده و هنگام رسیدن اتلین کمتری تولید میکند. اگر در زمان رسیدن میوه گیلاس بارندگی رخ دهد میوه گیلاس رطوبت را سریع جذب کرده وترکیدگی میوه گیلاس رخ خواهد داد.علت وقوع این پدیده آن است که گوشت میوه خیلی سریع تر از پوست میوه آب جذب مینماید ودر اثر پدیده تورژسانس گوشت میوه ، پوست ترک بر میدارد. و باعث کاهش بازاریابی محصول میگردد. این پدیده را در اصطلاح انگلیسی fruit cracking یا rain cracking نامیده میشود.در اروپا این پدیده بیشتر اتفاق می افتد زیرا بارندگی اروپا بیشتر بوده ولی در ایران در خرداد و تیر بارندگی کمتر خواهد بود. بنابراین گیلاس نیازمند مناطقی با بارشهای زمستانه وتابستان خنک وخشک میباشد. برای کاهش ترکیدگی میوه در گیلاس از محلول پاشی هیدروکسیدکلسیم و نیز نفتالین استیک اسید در اوایل دوره رشد و نمو میوه استفاده میشود.گیلاس نیازمند خاکهای عمیق و زهکشی شده با بافت لومی یا لومی شنی است.
احداث یاغ گیلاس: برای احداث باغات گیلاس توجه به آزمون خاک و ویژگی های اقلیمی منطقه حائز اهمیت است.از نهالهای یکساله پیوندی استفاده میشود. فاصله کاشت درختان گیلاس بروی پایه محلب به علت پاکوتاهی آن 5 در 6 متر وبرای پایه مازارد به علت پایه بلندی آن 7 در 8 متر در نظر گرفته میشود.درخت گیلاس نیاز به هرس خیلی کمی دارد چون جوانه های گل آن بروی سیخک تشکیل میشود و هر سیخک 10 الی 12 سال عمر دارد در صورت حذف این سیخکها محصول کاهش میابد.بین زمان شکوفه دهی و رسیدن میوه در گیلاس 2 ماه طول میکشد. عملکرد درختان میوه گیلاس با انجام مراقبت و شرایط اقلیمی 17 الی 18 تن در هکتار میباشد. "پس از برداشت" میوه های گیلاس بسیار ضعیف است و باید پس از برداشتن میوه گیلاس عمل pre-cooling توسط دستگاه خلاء صورت گیرد. اگر دمای میوه در سردخانه منفی یک و رطوبت نسبی 90 الی 95 درصد باشد میتوان سه هفته میوه گیلاس را سالم نگه داشت.
انواع ارقام گیلاس در ایران :
در ایران ارقام گیلاس سیاه مشهد، گیلاس تکدانه مشهد، گیلاس سیاه دانشکده ، گیلاس سفید رضائیه ، گیلاس قرمز ارومیه،گیلاس کرج،گیلاس سفید ارومیه ،گیلاس شبستر، گیلاس زرد دانشکده، گیلاس صورتی لواسانی ، گیلاس حاج یوسفی ، گیلاس سیاه قزوین ، گیلاس بینگ ، گیلاس ناپلئون ، گیلاس لامبرت، گیلاس باربون و گیلاس زرد مشگین شهر کشت و کار میشوند.
تغذیه درختان گیلاس: توجه به تغذیه کودی در درخت گیلاس بسیار حائز اهمیت است.یک هکتار باغ گیلاس در سال نیاز به 240 کیلو گرم ازت دارد که یک سوم آن قبل از بیدار شدن جوانه ها و بقیه در حین تشکیل میوه و برداشت محصول مصرف میگردد.فسفر در حدود 150 کیلو گرم و پتاس در حدود 200 کیلو گرم برای باغات گیلاس در یک هکتار نیاز است.برای اینکه میوه های گیلاس تازه تشکیل شده ریزش ننماید از محلول بور به صورت اسپری قبل و بعد از باز شدن جوانه های گل استفاده میشود. در صورت کمبود عنصر بر در گیلاس برگها کوچک شده و عمل فتوسنتز کم میشود ، رشد شاخساره و میوه کاهش میابد.برای کاهش این پدیده در دوره استراحت درختان گیلاس از محلول 5 درصد سولفات روی به صورت اسپری ومحلول پاشی بروی شاخه ها استفاده میشود.
بیماریهای درخت گیلاس:
درخت گیلاس به پوسیدگی قهوه ای حساس است. همچنین کرم سفید ریشه با خوردن ریشه های گیلاس باعث خشک شدن درخت گیلاس میشود.
پایه های گیلاس:
شناسائی پایه های گیلاس توسط کشاورز بسیار حائز اهمیت است زیرا هر پایه مشخصات مربوط به خود را داردو میتوان با دانستن ویژگی آنها اقدام به احداث باغات میوه کرد.پایه های درخت گیلاس عبارت اند از:
1- پایه محلب :که تحت عنوان آلبالو تلخه نامیده شده وبا نام علمی prunus mahaleb مشخص میگردد.پایه محلب به خاکهای خشک و آهکی و شنی مقاوم است.باعث ایجاد درخت پاکوتاه میشود.نسبت به پایه مازارد به سرما مقاوم تر است.به رطوبت زیاد خاک بسیار حساس است.تمایل به پاجوش دهی دارد. حساس به عامل پوسیدگی سفید ریشه، مقاوم به سرطان طوقه ، کاملا مقاوم به شانکر باکتریائی است.آغاز باردهی را تسریع مینماید. محصول خوبی بروی این پایه ایجاد میگردد. دارای ریشه های عمیق بوده و استقرار آن در خاک خوب میباشد. به کمبود روی مقاوم ولی به نماتود گره ریشه و فیتوفترا حساس میباشد. اصلی ترین پایه برای گیلاس در ایران محسوب میشود. در مشگین شهر گیلاس سیاه مشهد که بروی آلبالو تلخه پیوند شده است کشت وکار میشود.بذر آلبالو تلخه کاشته شده وسپس بروی نهال یکساله آن ارقام مختلف گیلاس پیوند زده میشود.
2- پایه مازارد: پایه مازاد همان گیلاس وحشی است.که با نام علمی prunus mazzard معرفی میگردد. پایه پابلند برای گیلاس محسوب میشود، آغاز باردهی را به تاخیر می اندازد. به سرما و عامل پوسیدگی سفید ریشه،فیتوفترا و گره ریشه مقاوم بوده ولی به شانکر باکتریائی و سرطان طوقه ، شته لکه برگ و کمبود روی حساس است. نسبت به پایه محلب به خاکهای سنگین مقاوم است.در آمریکا پایه مازاد نسبت به پایه محلب بهتر جواب داده است. در مقایسه با پایه محلب پاجوش کمتری تولید کرده و ریشه سطحی دارد.برای گیلاس مازارد پایه مطلوبتری نسبت به محلب میباشد.
3- پایه f12/1 : این پایه کلنی از مازارد بوده که پایه بذری اصلاح شده میباشد.این پایه بوسیله موسسه ایست مالینگ معرفی شده است. و بوسیله خوابانیدن تکثیر میابد.این پایه پر رشدتر و قوی تر از مازارد میباشد و بطور کلی تنه محکم از درخت پیوندی را ایجاد میکند.نسبت به خاک مرطوب و گموز مقاومت خوبی دارد.
4- پایه آلبالو: آلبالو به خاکهای سنگین و مرطوب و سرما مقاوم بوده ولی به علت اختلاف در سرعت رشد با گیلاس ناسازگاری بوجود می آورد. ارقام پیوندی بروی آلبالو میوه های به نسبت کوچکتر حاصل میکند.از انواع آلبالو که به عنوان پایه گیلاس استفاده میشود میتوان به استاکتون مورلو،ولادمیر ، کب و دن اشاره نمود.
5- پایه کلت یا colt : این پایه از تلاقی prunus avium با prunus pseudocerasus بوجود می آید. باعث پاکوتاهی گیلاس شده ولی به علت حساسیت شدید به گال طوقه و ریشه ناشی از اگروباکتریوم در ایران جواب نداده است.قدرت پاجوش دهی آن بالا بوده و دیر خزان میکند وبه عبارتی فصل رشد طولانی دارد.
6- پایه های جیسلا یا gisella : این پایه ها در آلمان معرفی شده اند و باعث پاکوتاهی گیلاس میشوند.از انواع مختلف این پایه ها میتوان به gisella5 ، gisella6 ، gisella7، gisella 12 اشاره نمود.
7- پایه های بروکس یا m.m : این پایه ها در آمریکا و از تلاقی محلب با مازارد حاصل شده اند. سازگاری خوبی با پایه های گیلاس داشته و اثر پاکوتاه کنندگی ندارند. از انواع مختلف پایه های بروکس میتوان به پایه بروکس 2 و بروکس 39 و بروکس 60 اشاره کرد.
8- پایه سنت لوسی 64 : این پایه توسط موسسه گراند – فراد فرانسه اصلاح گردیده است و پایه ای با رشد خوب و منظم و سازگار با ارقام تجاری گیلاس محسوب میگردد.
9- پایه جی ام 1/61 : این پایه برای گیلاس پاکوتاه کننده بوده و درختان پیوند شده بروی آن رشد کمی خواهند داشت.
10- سایر پایه های گیلاس: از پایه های دیگر گیلاس میتوان به پایه ادابریز فرانسه ، ویروت آلمان، انمیل بلژیک ، p-hl چک و pi-ku اشاره نمود.
منابع:
۱-دکتر رسول جلیلی مرندی، پرورش میوه های مناطق معتدله، انتشارات جهاد دانشگاهی ارومیه ، چاپ اول، بهار ۱۳۸۸
۲-مهندس عبداله خدیوی، میوه کاری عمومی و خصوصی ، انتشارات آموزش و ترویج کشاورزی ،چاپ دوم ، سال ۱۳۹۰
۳- دکتر وازگین گریگوریان ،فیزیولوژی پیوند و روشهای پیوند زنی،انتشارات مروارید ، چاپ اول ، ۱۳۸۱