مقدمه: متاسفانه یکی از بزرگترین خسارتهای محیطی برای میوه های مناطق معتدله خسارت ناشی از سرما و یخبندان می باشد. بویژه آنکه این سرما به صورت سرمای دیررس بهاره اتفاق بیفتد. در این حالت جوانه های گل درختان میوه در حساس ترین زمان به سرما می باشند. خسارت سرمای دیررس بهاره به درختان میوه در سال 92 در شهرستان مشگین شهر از نمونه این خسارتها می باشد. که 100 درصد محصول در اثر این نوع سرما از بین رفت. در مناطق معتدله دو نوع سرما به صورت یک تنش محیطی برای درختان میوه مطرح میباشند. یکی ازآنها سرمای زود رس پائیزه و دیگری سرمای دیر رس بهاره میباشد که نوع دوم خطرناکتر و محتمل تر است.معمولا وقتی از سرمازدگی صحبت می کنیم خسارت به جوانه های گل دهنده در ذهن افراد نقش می بندد. این درحالی است که اگر میزان سرما خیلی پائین تر برود اندام های اصلی مثل شاخه ، تنه و در شرایط حاد کل درخت از بین می رود. مثال بارز این مسئله، از بین رفتن اکثر شاخه های بار دهنده درختان گردو در سال 92 در شهرستان مشگین شهر می باشد.

تعریف: خسارت سرما، به یک رشته وسیع از انواع صدمات و آسیب های ناشی از دمای پائین تعریف می گردد.

در اثر وقوع یخبندان در درختان میوه آوند چوبی قهوه ای می گردد و در اصطلاح فیزیولوژیکی به آن سیاه شدن مغز شاخه یا Black heart می گویند.

یادآوری: شناخت دقیق و علمی از فیزیولوژی درختان میوه کمک اصلی به شناخت وقایع مربوط به سرمازدگی و عوامل موثر در جلوگیری یا حساسیت به سرمازدگی را فراهم می نماید . که متاسفانه توجه خیلی کمتری به این بحث در منطقه وجود دارد.

ایجاد رکود در درختان میوه: پس از پائیز و با توجه به یکسری وقایع فیزیولوژیکی درختان به خواب می روند ولی این ظاهر امر میباشد و یکسری وقایع به صورت بطئی در داخل اندام ها ادامه می بابد. هر چه قدر درختان زودتر خزان کنند و به خواب بروند در پائیز در اثر سرماهای زود رس آسیب کمتری می بینند و مقاومت نشان می دهند. از این رو در مشگین شهر بعضی از باغداران پس از برداشت محصول یک آبیاری کمتری انجام داده و دیگر از انجام ابیاری ها جلوگیری به عمل می آورند تا درختان زودتر به خواب بروند.

اصطلاحات مهم در رابطه با سرمازدگی: از نظر علم فیزیولوژی دو نوع سرما برای درختان و جوانه های گل مطرح هستند، Chilling , Freezing که بین این دو کلمه تفاوتهایی وجود دارد که اول به معنی سرمازدگی میباشد و دومی به معنی انجماد هست.

نکات مهم در رابطه با سرمازدگی:

1- در رابطه با سرمازدگی زمان قرار گرفتن اندام یاجوانه گل در سرما از دمای قرار گرفتن اندام یا جوانه های گل در آن سرما، مهمتر میباشند. برای مثال قرار گرفتن یک جوانه گل در دمای  منفی یک درجه به مدت دو روز ، از خسارت قرار گرفتن جوانه گل در دمای منفی 5 درجه به مدت شش ساعت بیشتر است.

2- هرچه قدر قند ها و املاح در شیره آوندی بیشتر باشد به دلیل افزایش پتانسیل اسمزی شیره، انجماد این شیره در دماهای پائین تر اتفاق افتاده و درختان مقاومت بیشتری نشان میدهند.

3- هرس در پائیز باعث ایجاد تعادل در بین شاخه ها و میوه های تشکیل شده در سال بعد خواهد شد  و یک ذخیره ای از مواد قندی در بافتها بوجود می آید و این امر منجر به مقاومت به سرما می گردد.

4-در زمستان بارش برف بروی شاخه ها یک نوع عایق بوده و نباید با تکان دادن برف باعث ریخته شدن برف از شاخه ها به زمین گردیم. زیرا دمای قسمت پائین برف در ناحیه پوست قطعا از دمای هوای مجاورت برف ها بیشتر است و یک نوع عایق گرمایی عمل می نماید. برای مثال خانه های برفی را که اسکموها در قطب جنوب می سازند را به یاد آورید.

5- معمولا ایجاد خسارت ناشی از سرما در درختان میوه معمولا زمانی که نیاز سرمایی جوانه های گل دهنده تکمیل گردید خیلی بیشتر خواهد بود

6- یکسری باکتری هاِیی به نام باکتری های مولد هسته یخ در درون اندام های گیاهی باعث تشکیل یخ و انجماد بافت ها می گردند.

انواع انجماد ها: انجماد در داخل گیاه به دو نوع انجماد برون سلولی و انجماد درون سلولی تقسیم بندی می گردد.

انجماد برون سلولی: به معنی تشکیل یخ بروی سلول ها یا فاصله میان پروتوپولاستی یا بین دیواره سلولی میباشد. دو حالت پدید می آید:

الف)در این حالت فشار آب سلول بیشتر از فشار آب در یخ تشکیل شده در میان سلول ها میباشد و لذا آب از داخل سلول به بیرون سلول نشت کرده و اگر انجماد ساعات بسیار زیادی طول بکشد سلول پلاسمولیزه گردیده و از بین خواهد رفت.(از این رو ساعت بسیار مهم است)

ب) یخ های کریستاله تشکیل شده در دیواره سلولی یا بین پروتوپلاستها ممکن است باعث بریده شدن پروتوپلاست و ریخته شدن محتویات سلول به بیرون و مرگ آن گردد.

انجماد درون سلولی: این نوع انجماد به ندرت اتفاق می افتد و معمولا در داخل سلول یخ تشکیل نمی شود مگر اینکه دما خیلی پائین برود و در این صورت یخ تشکیل شده غشای سلول را از بین برده  و پروتوپلاست و سلول را تخریب می نماید.

وقوع سرمازدگی ناشی از انجماد در بافتهای گیاهی را میتوان در مراحل زیر خلاصه کرد:

1-تشکیل یخ از آب بین سلولی

2-انتشار یخ در داخل بافتها و ساقه درختان

3-انتشار آب درون سلولی به بیرون از سلول در اثر کاهش فشار آب در بیرون از سلول

4-پروتوپلاست پلاسمولیزه گردیده و چروکیده میشوند

5- در نهایت پروتوپلاست دانه دانه گردیده و مرگ سلولی حادث می گردد.

خسارتهای ناشی از سرما در جوانه های گل درختان میوه و بعضی سبزی ها و گیاهان زینتی: معمولا وقتی از سرما زدگی صحبت می کنیم باید میزان ساعت سرمازدگی، رقم درخت، نوع اندام گیاهی، مراحل مختلف جوانه گل بسیار مهم هستند. یعنی جوانه گل در حالت رکود سرمای خیلی شدید تری را نسبت به مرحله در حال باز شدن تحمل می کند.شناخت مراحل مختلف فعالیت یک جوانه گل از نظر فیزیولوژیکی بسیار مهم میباشد. درختان و گیاهان از نظر مقابله با سرما با سه مکانیسم، اجتناب، تحمل و مقاومت عمل می نمایند.

در رابطه با درختان میوه مناطق معتدله چندین عامل برای مقابله با سرما وجود دارند:

1- استفاده از ارقام مقاوم به سرما(اصلی ترین عامل)

2- استفاده از ارقامی با نیاز سرمایی بالا که در بهار گلهای خود را دیرتر باز نمایند و متحمل سرمای دیررس بهاره نگردند. مثال استفاده از آلوی رقم انت بجای آلوهای محلی در مشگین شهر.

3- عملیات به زراعی

4-تسریع دوران رکود

5-فتوسنتز

6-هرس

7-کنترل شیمیائی مقاومت به سرما، مثل استفاده از محلول شیمیائی تیوفر برای ایجاد مقاومت به سرما

خسارتهای عمده دمای پائین در درختان میوه مناطق معتدله: پیشتر از خسارتهای دمای پائین بر جوانه گل ، اندام های گیاهی ، ساقه ها و تنه ها صحبت کردیم. این درحالی است که دماهای پائین یا به عبارتی سرماهای طولانی مدت باعث ایجاد یکسری خسارتهایی میشوند که معمولا در کوتاه مدت مشاهده نمی شوند. برای مثال پروفسور مایکل فاوست بر اساس تحقیقات خود در ایالات جنوب شرقی آمریکا نشان داد که سرما عامل اصلی کاهش عمر درختان هلو میباشد.هرس پائیزه هلو عامل اصلی کوتاهی عمر درختان هلو میباشد.

تقسیم بندی گیاهان از نظر مقاومت به سرما: گیاهان از نظر مقاومت به سرما به چهار دسته تقسیم بندی میشوند:

1- گیاهان حساس به سرما

2- گیاهان نسبتا حساس به سرما

3-گیاهان با مقاومت متوسط به سرما

4-گیاهان مقاوم به سرما

 


 

جدول1- گروه بندی میوه های تازه و سبزی ها از نظر حساسیت به خسارت انجماد

خیلی حساس حساسیت متوسط کمترین حساسیت
زرد آلو سیب  چغندر
مارچوبه  کلم بروکلی  کلم بروکسل
آووکادو  هویج  کلم
موز  کلم گل  خرما
لوبیا  کرفس  کلم قمری
بری هاBerries  زغال اخته  شلغم
خیار  گریپ فروت  
بادنجان  انگور  
خربزه  پرتقال  
کاهو  جعفری  
لیموها  گلابی  
بامیه  نخود  
هلو  تربچه  
فلفل شیرین  اسفناج  
آلو    
سیب زمینی    
کدوها    
سیب زمینی شیرین    
گوجه فرنگی    

SOURCE: Wang and Wallace, 2003


 

جدول شماره 2- طبقه بندی ارقام مختلف گلهای یکساله نسبت به مقاومت در برابر انجماد

 

HARDY

TOLERANT

TENDER

SENSITIVE

Cornflower

Bells of Ireland (Moluccella)

Aster

Ageratum

Ornamental cabbage

 

Nicotiana

Balsam

Pansy

Coreopsis

Petunia

Begonia

Primrose

Pinks (Dianthus)

Scabiosa

Cockscomb

Violet

Pot Marigold (Calendula)

Statice

Impatiens

 

Snapdragon

Sweet alyssum

Lobelia

 

Stock (Matthiola incana)

Verbena

Marigold

 

Sweet pea

 

Moss rose (Portulaca)

 

Torenia

 

Periwinkle (Vinca)

     

Phlox, annual

     

Salpiglossis

     

Salvia

     

Zinnia

 SOURCE: Based on Purdue University publication HO-14, as cited by Caplan, 1988


 

جدول شماره 3- آسیبهای دمایی مربوط به ارقام مختلف بادام در جوانه های گل که در مراحل مختلفی از نمو قرار دارند که پس از 30 دقیقه در دماهای زیر قرار گرفته اند:(برای مثال در رقم بادام peerless در مرحله  تمام گل در دمای 3.9- ،100 درصد جوانه های گل از بین خواهند رفت)

 

نام واریته  

مراحل نمو جوانه گل

دما ها

     

5.6-

5-

4.4-

3.9-

3.3-

2.8-

2.2-

1.7-

Peerless

[F]

Full bloom

     

100

75

45

25

 
 

showing pink

 

100

75

50

25

     

Peerless

[C]

full bloom

     

79

50

14

1

 
 

petal fall

         

63

14

3

 

nut stage

         

46

45

9

NePlus Ultra

[F]

full bloom

   

100

75

50

25

   

Mission

[F]

showing pink

100

80

60

         

Drake

[F]

full bloom

 

100

75

50

25

     
 

showing pink

75

50

25

         

Nonpareil

[F]

full bloom

75

60

40

20

       
 

showing pink

20

10

           

Nonpareil

[C]

nut stage

         

19

14

3

Butte

[C]

nut stage

       

90

45

27

10


 

جدول شماره 4- دماهای بحرانی برای جوانه های گل چند نوع درخت میوه خزان پذیر(دما بر حسب سانتی گراد)

 

محصول

مراحل نمو گل

10% از بین رفته

90% از بین رفته

Apples

Silver tip

-11.9

-17.6

Green tip

-7.5

-15.7

1/2" green

-5.6

-11.7

Tight cluster

-3.9

-7.9

First pink

-2.8

-5.9

Full pink

-2.7

-4.6

First bloom

-2.3

-3.9

Full bloom

-2.9

-4.7

Post bloom

-1.9

-3.0

Apricots

Tip separates

-4.3

-14.1

Red calyx

-6.2

-13.8

First white

-4.9

-10.3

First bloom

-4.3

-10.1

Full bloom

-2.9

-6.4

In shuck

-2.6

-4.7

Green fruit

-2.3

-3.3

Cherries -Bing

First swell

-11.1

-17.2

Side green

-5.8

-13.4

Green tip

-3.7

-10.3

Tight cluster

-3.1

-7.9

Open cluster

-2.7

-6.2

First white

-2.7

-4.9

First bloom

-2.8

-4.1

Full bloom

-2.4

-3.9

Post bloom

-2.2

-3.6

Peaches -Elberta

First swell

-7.4

-17.9

Caylx green

-6.1

-15.7

Caylx red

-4.8

-14.2

First pink

-4.1

-9.2

First bloom

-3.3

-5.9

Late bloom

-2.7

-4.9

Post bloom

-2.5

-3.9

Pears-Bartlett

Scales separate

-8.6

-17.7

Blossom buds exposed

-7.3

-15.4

Tight cluster

-5.1

-12.6

First white

-4.3

-9.4

Full white

-3.1

-6.4

First bloom

-3.2

-6.9

Full bloom

-2.7

-4.9

Post bloom

-2.7

-4.0

Prunes-Italian

First swell

-11.1

-17.2

Side white

-8.9

-16.9

Tip green

-8.1

-14.8

Tight cluster

-5.4

-11.7

First white

-4.0

-7.9

First bloom

-4.3

-8.2

Full bloom

-3.1

-6.0

Post bloom

 

SOURCE: Proebsting and Mills, 1978


 

جدول شماره 5- دماهای بحرانی برای انگور ها (دما برحسب سانتی گراد)

 

Grape

New growth

 

-1.1

Woody vine

-20.6

-

 

French hybrids

-22.2

-23.3

 

American

 

-27.8

 

10% kill

90% kill

Grapes cv. Concord

First swell

-10.6

-19.4

Late swell

-6.1

-12.2

Bud burst

-3.9

-8.9

First leaf

-2.8

-6.1

Second leaf

-2.2

-5.6

Third leaf

-2.2

-3.3

Fourth leaf

-2.2

-2.8

 


 

جدول شماره 6- دماهای بحرانی برای تعدادی از میوه های ریز( دما برحسب سانتی گراد)

 

محصول

مرحله فنولوژیکی

   
       

Blackberry

Dormant flower buds

 

-73.0

Open flower buds

 

-2.2

     

Blackberry

Dormant flower buds

-27.2

-28.9

Open flower buds

 

-2.2

   

90% kill

Blueberry

Swelled flower buds

 

-6.1

Individual flowers distinguishable

 

-3.9

Flowers distinctly separated, corollas expanded but closed

 

-2.2

Fully opened flowers

 

-0.6

   

?

Kiwifruit

Dormant flower buds

 

-18.0

Green tip

 

-3.0

Leaf veins visible

 

-2.0

Expanded leaf

 

-1.5

Individual flowers distinguishable

 

-1.0

   

90% kill

Strawberry

Tight bud

 

-5.6

Tight with white petals

 

-2.2

Full bloom

 

-0.6

Immature fruit

 

-2.2