شکوفه دهی خارج از فصل درختان میوه در مشگین شهر
اخیرا شاهد شکوفه دهی برخی از درختان میوه در باغات مشگین شهر در بهمن ماه هستیم. عموما درختان شکوفه ده هسته داران ،از قبیل گیلاس ُآلبالو ، بادام ، هلو و زردآلو میباشد. به علت تامین شدن نیاز سرمائی هسته داران و نیز بروز هوای نسبتا گرم شکوفه های آنها باز شده است. علت اینکه عمدتا درختان هسته دار شروع به گلدهی نموده اند آن است که نیاز سرمایی هسته داران کمتر از درختان دانه دار از قبیل سیب و گلابی میباشد. یعنی درختان هسته دار در زمان کمتری نیازی سرمایی خود را تامین مینمایند.نیاز سرمایی عبارت است از حاصل جمع ساعت هایی که در فصل استراحت درخت، دما بین ۰ الی ۷ درجه سانتی گراد باشد. یعنی دمای بالای آن و دمای پائین آن نیاز سرمائی درختان را تامین نخواهد کرد. برای مثال نیاز سرمایی گیلاس 500 الی 1200 ساعت، آلبالو 600 الی 1300 ساعت، بادام 100 الی 400 ساعت ، هلو ،400 الی 1000ساعت، زرد آلو 300 الی 900 ساعت ، سیب1000 الی 1500 ساعت و گلابی 600 الی 1500 ساعت میباشد. گلهای گیلاس در 2- درجه سانتی گراد،گلهای بادام در 0.5-، هلو در 3- و زرد آلو در 5- آسیب میبینند. یعنی اگر در این شرایط در مشگین شهر تنها مدتی دما زیر صفر برود گلهای باز شده درختان فوق خسارت دیده و ریزش خواهند نمود. وجود چنین پدیده ای احتمالا نوید فصل گرم وخشکی در شهرستان مشگین شهر را بدهد. قابل یاد آوری است که از نظر مقاومت به سرما جوانه های باز نشده مقاوم تر از گلهای باز شده بوده و نیز گلهای باز شده مقاومت تر از میوه های تازه تشکیل شده هستند. وجود سرماهای دیررس متعدد بهاره در مشگین شهر خسارت شدیدی به باغدارن خواهد زد. از باغداران مشگین شهری تقاضا میشود که به توصیه های کارشناسان مربوطه جهت کاهش خسارت توجه نمایند.تغذیه درختان در چنین شرایطی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد. پتاسیم باعث مقاومت درختان به سرما ، استحکام بافت درخت و در بعضی از گونه ها باعث مقاومت به بیماری میشود. در چنین شرایطی استفاده از کودهای پتاسه در قالب سولفات پتاسیم باعث افزایش مقاومت درختان به سرما خواهد شد.انشالله باغداران مشگین شهری خسارت آنچنانی را متحمل نشوند.